Krimlab på Universeum, tekniska lösningar


KSE har tillsammans med Space Production och PONG färdigställt utställningen Krimlab för Universeum i Göteborg. KSE har konstruerat alla tekniska lösningar och stått för ljusdesignen. Space har lett projektet och snickrat medan PONG har utvecklat mjukvaran.

Det har varit ett kreativt projekt som har färdigställts med en ganska tuff tidsplan. Onsdagen den 31 mars öppnar utställningen. Här följer beskrivning av några av rummen.

Lögndetektorn

Uppgiften var enkel, bygg en lögndetektor som klarar 500 000 besökare om året och aldrig går i sönder…
Det blev precis detta. Vi mäter EKG/puls och handsvett genom att man håller i två specialdesignade cylindrar i rostfritt stål. Två knappar monterades in för att kunna svara på lögndetektorns frågor. Tekniken som styr mjukvaran är Solid State som inte har några förslitningsdelar och inget buggigt operativsystem utan allt är hårdkodat och specialbyggt. Vi har byggt en extremt tillförlitlig konstruktion, en ”stöddig” lögndetektor…

Laserlarm

Mission Impossible, Entrapment, Oceans eleven… Vi har sett filmerna, Catherine Zeta-Jones tar sig smidigt förbi alla laserstrålarna utan att trigga larmet. Nu kan man pröva själv.
Vi använder en SweFog Ultimate rökmaskin som drivs av husets tryckluft. Maskinen är extremt effektiv och energisnål. Detta var ett genomgående krav från Universeum, deras målsättning är att vara helt klimatneutrala. Uppgiften är att ta sig igenom ett rum fullt av laserstrålar, tryckplattor och spänningsladdad musik. Inga datorer utan bara hårdvara som är specialdesignad för ändamålet.

Din röst avslöjar dig

Tillsammans med Jonas Lindh expert på röstförvrängning och röstanalys har vi byggt ett rum där du kan spela in och förvränga din röst. Hur låter du som kvinna? Eller kanske som norrlänning? Rummet är fullproppat med interface mellan dator och sabotagesäkra knappar, mikrofon monterad i bord, dolda högtalare, dator som med rå beräkningsstyrka full med script och förvrängningsmjukvara och ett styrsystem som håller ihop allt. Många rader kod, mycket lödtenn och kopplingstråd blev det…

Mikroskåp

Uppgiften att lösa var att bygga ett stöddigt och flexibelt mikroskåp.
Tillsammans med PONG och Space uppfann vi detta. Vi tog en vattenkikare, en bra bildskärm, en dator och ett par reglage. Sedan utvecklade PONG en flexibel simuleringsprogramvara, Space byggde en snygg möbel och KSE tog fram en hållbar teknisk lösning. Resultatet blev fantastiskt!

Skrämseltest – Vågar du sitta i fåtöljen?

Utan att avslöja för mycket är detta en omskakande upplevelse. Allt avslutas med att du får se en inspelad film där du ser din reaktion. Tekniken består bland annat av videokamera, sensorer, basshakers, aktiva högtalare, dator och en 32” LCD skärm. Detta är ihopkopplat för att ge en oförglömlig upplevelse.

Ljussättning och ljusdesign

Utställningen består av två delar, en hotelldel och en labratoriedel. Ljuset i dessa skall ge helt olika känslor. För att uppnå ett bra resultat har många olika typer av ljuskällor och armaturer använts. Det finns bland annat LED, lysrör, halogen, urladdningslampor dessa har kombinerats för att skapa rätt känsla. Vi har hela tiden jobbat för att hitta den energisnålaste lösningen utan att ge avkall på slutresultatet.

Från KSE har Jesper Olsson ansvarat för ljusdesign. Ola Schönbeck har ansvarat för projektet och konstruerat alla tekniska lösningar. Kjell Person har byggt och monterat.

Uppdragsgivare:
Space Production
Mjukvara
PONG
Slutkund:
Universeum

One thought on “Krimlab på Universeum, tekniska lösningar


    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'twentyeleven_comment' not found or invalid function name in /home/ksese/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1336

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>