Julstaden 2010

För sjätte året i rad har vi på KSE hjälpt till att klä Göteborg i julskrud. Ikväll tänds belysningen i Julstaden. Vandrar man omkring i centrala Göteborg en vinterkväll så lyser det om träd, i offentliga byggnader, lite överallt. KSE har i år skött installationen på ett tiotal platser och även ansvarat för ljusdesignen till exempel på värmeverket i Rosenlund.

Julstad Thulehuset Julstad Thulehuset

Många av oss har varit upptagna med att flänga runt Göteborg och hänga upp olika sorters lampor de senaste veckorna. I början på den här veckan så provtändes vissa av dem för att kontrollera att allt fungerade.

Vi passade på att ta lite bilder för att kunna visa hur det blev. Bilderna går naturligtvis inte upp mot verkligheten. Passa på att njuta av dessa ljusglimtar i vintermörkret och av Julstaden Göteborg.

Stora teatern

Storans fasader belyses från alla riktningar och ett urval av fönstren lyser i olika färger. I de stora fönstren ovanför huvudentrén är ljuset programmerat att byta färg med jämna mellanrum.

Värmeverken i Rosenlund

Rosenlundsverken är ett av de objekt i årets ljusstad där Adrian Qvarnström på KSE har stått för ljusdesignen. För tre år sedan blev vi ombedda att rita på ett ljusförslag till värmeverken inför Julstaden. Utan egentlig eftertanke föreslog vi att vi skulle få skorstenarna att snurra på taket, om inte annat än för att det faktisk går…

Den tekniska lösningen är relativt simpel, en gammal rock & roll ”chaiser”, ett vandrande ljus, runt skorstenarna skapar illusionen av att de snurrar och vrider sig. Nu blev det bara så på den röda skorstenen i år (pga kylan). Vi får se vad vi hittar på nästa år?

Den 10 januari plockar vi ner alla lampor igen i väntan på nästa år.

Uppdragsgivare:

Göteborg & Co

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>