Örnen, sir Bob och Kjell A Nordström gav hjärntillskott

hjarntillskott-2-2011

Tomas och Göran besökte Bestsellers seminarie Hjärntillskott i kongresshallen på Svenska mässan onsdag förmiddag. Det var en tillställning som höll vad den lovade: inspirerande, tankeväckande och lärorik.

Seminariet leddes av Lydia Capolicchio och först ut var ekonomen och författaren Kjell A Nordström. Han pratade om den ekonomiska krisen som en väg till nya möjligheter. Föredraget gav en affärsmässig kick. En påminnelse om hur viktigt det är att vara kreativ, påhittig och förändringsbenägen för att vinna på marknaden. Skillnaden mellan vårt samhälle och till exempel Kina ger oss faktiskt en konkurrensfördel.

Det öppna demokratiska samhället är bättre på att skapa och ge plats för nya idéer och tankar, menade han. Länder med låga produktionskostnader kan förvisso konkurrera genom att vara bäst på att producera billiga ”kopior” – att massproducera de varor som redan är etablerade. Men ett öppet samhälle (och Sverige är ett av de öppnaste som finns) kommer alltid vara bättre på att bryta nya mark, skapa helt nya tjänster och produkter, som öppnar upp helt nya marknader.

I en marknadsekonomi blir förmågan att skapa ett temporärt monopol avgörande för framgång, förklarade han också. Så vitt skilda fenomen som Lady Gaga, Ikea och Apples iPhone når framgång genom att tillfälligt skapa en situation där de är så annorlunda än alla andra erbjudanden att de egentligen saknar konkurrenter.

Nästa talare minns bara de av oss som är lite äldre. OS i Calgary 1988 var inte bara platsen för Svenska framgångar. Storbrittaniens ”första och sista backhoppare” satte brittiskt rekord i 90-meters backen när han landade på 58 plats. Han blev då Eddie the Eagle med hela världen. Ett medialt fenomen av ett slag som knappt existerar längre i en värld där breda allmänna av alla omfattade snackisar blir sällsyntare.

Eddie eller Michael Edwards som han egentligen heter förklarade hur en femtioåttondeplats kan kännas som ett guld om utmaningen i att bara ställa upp är tillräckligt absurd. Ett levande bevis för inte bara den olympiska tanken om att det är viktigare att deltaga än att vinna – utan också för den eviga sanningen att vilja kan försätta berg.

Sist i programmet talade sir Bob Geldof. För oss som minns 80-talet, en ikon – mannen bakom BandAid, USAforAfrica och LiveAid, som 1984-85 inte bara samlade in pengar till Etiopiens svältande, utan också formade idén om världsomspännande populärkulturella insamlingar. Otaliga har kommit i spåren efter detta.

Sångaren i rockbandet Boomtown Rats som innan dess var mest känd för radiohiten I Don’t Like Mondays – adlades och blev plötsligt samtalspartner till världens statschefer om Afrikafrågan klädd i jeans och löst hängande skjorta.

I onsdags berördes vi av hans livsödé, hans patos och hans förmåga att berätta. Bob Geldofs egna erfarenheter av fattigdom på Irland under uppväxten och som socialt engagerad volontär bland Dublins fattiga gör det omöjligt att inte lyssna på honom. Hans budskap – välgörenhet är livsnödvändigt inte för de pengar de generar utan för att det frivilliga givandet från en människa upprätthåller humanismen i samhället och synliggör offren för fattigdom. Vi gick därifrån med en nyttig påminnelse om betydelsen av socialt engagemang.

I pauserna underhöll sångaren Peter Johansson och pianisten, kapellmästaren Stefan Sporsén med understöd bland annat en stråkkvartett. Sättningen gav bland annat upphov till en bra version av I Don’t Like Mondays.

One thought on “Örnen, sir Bob och Kjell A Nordström gav hjärntillskott


    Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'twentyeleven_comment' not found or invalid function name in /home/ksese/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1336

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>